Hva er åreknuter?

Åreknuter er utvidelser i årene som kjennetegnes ved at de hindrer blodet fra å komme lett tilbake til hjertet. Denne sykdommen kan vise seg over alt på kroppen, men det er først og fremst årene i bena som er synlige.

Åreknutene forårsakes av en forandring i klaffene i årene, da de ved å ikke lukke seg som de skal, forårsaker en oppsamling av blod i årene med påfølgende hevelse og blodstyrtning. Med tidens løp fører dette til en blokkering som gjør at årene i bena blir svært synlige og stygge.

En av ti personer –anslagsvis- lider av åreknuter. Det er noe mer vanlig hos kvinner grunnet graviditet og hormonelle forandringer.

De klassifiseres i 4 grader:

grader

Grad 1: Åreknutene av første grad er vanligvis –selv om dette kan variere fra person til person avhengig av faktorer som ortostatisme (ståposisjon)- ansett som først og fremst et estetisk problem, selv om de i noen tilfeller kan føre til tretthet og tunghet i bena.

Grad 2: Disse er mer synlige og hovne enn de forrige. De forårsaker smerte (hos nesten alle pasienter opplever man symptomer) og det kan begynne å være et helseproblem. Noen ganger vil man oppleve ganske kraftige blødninger og skader på huden.

Grad 3: Større utvidelse og slyngning (mange pasienter snakker om at de har “kabler” i bena). Man vil kunne oppleve avfarginger på huden, som blir gråaktig –på grunn av hemoglobinmangel- , hard og skrukkete. De som lider av åreknuter av tredje grad kjenner sterke smerter og betennelser i huden, noe som gjør at huden blir enda mer skadet. Når man har latt det gå så langt er operasjon nesten alltid eneste løsning.

Grad 4: Siste konsekvens av tredje grads åreknuter, med spesielle komplikasjoner som smertefulle sårdannelser, spesielt i ankelleddet, forandringer i huden og blodpropp i lungene (den mest alvorlige konsekvensen av denne sykdommen, men heldigvis også den minst vanlige). Blodpropp i lungene –gjerne fulgt av infarkt- kan koste livet til den som måtte oppleve dette og er en konsekvens av blokkerte blodårer etter koagulering i en av tredje grads åreknutene som har spredd seg og kommet inn i det dype systemet, og derfra til årene som går inn til lungene.

Vinn 45NOK som välkomstpresent! Skriv upp dig och njut NU av 45NOK rabattoch många andra erbjudanden