Hvordan forebygge åreknuter?

Selv om ikke alle er klar over det kan åreknuter ramme både menn og kvinner. Det er imidlertid vanligere blant kvinner, da dette er noe som i følge flere undersøkelser rammer ca én mann per femte kvinne.

Videre anslås det at en av ti personer vil oppleve åreknuter i løpet av livet. Dette er vanligere blant kvinner grunnet graviditet og hormonell ubalanse.

Tips og triks for å unngå åreknuter

Holde en balansert vekt

Andre anbefalinger for å unngå åreknuter:

Følg en balansert og fiberrik diett. Et balansert kosthold er svært viktig når det kommer til forebygging av åreknuter. Kostholdet er det som kan føre til overvekt, og er en av hovedårsakene til åreknuter. Det anbefales dermed å holde en balansert og riktig vekt.

Hold bena i kaldt og varmt vann. Å holde bena i vann er svært bra for å styrke bena, spesielt dersom man alternerer mellom kaldt og varmt vann (ca 38 ºC). Du kan også oppnå det samme ved å legge et varmt omslag rundt bena (uten å presse) i et par minutter. Deretter påfører du et kaldt omslag i et halvt minutt, og fortsetter å alternere i 10 minutter. Du bør avslutte med det kalde omslaget. Dette hjelper til med å holde åreknutene i sjakk.

Vær aktiv og tren kroppen. Litt daglig trening, spesielt å gå turer (1 time om dagen), hjelper årene til å trekke seg sammen, tømme seg og sende blodet til hjertet, slik at åreknuter motvirkes. Det er når vi står eller sitter mye at vi kan forårsake oppsamlinger av blod og åreknuter i bena.

Massér de utsatte områdene. Sett føttene høyere enn resten av kroppen og massér fra ankelen til kneet. Disse massasjene bør være lette, da du i motsatt fall vil kunne skade årene.

Hold bena høyt. Ved å holde bena kan du motvirke åreknuter da disse er blodårer som ikke lenger greier å sende blodet tilbake til hjertet. Det er derfor vi bør holde bena høyt, på et bord eller på en stol, slik at vi har bena og lårene på samme høyde. En halv time om dagen bør være nok (helst rundt kl 12).

Skift posisjon hele tiden. Gjør denne enkle øvelsen så ofte du kan i løpet av dagen: bruk støttestrømper, legg deg på ryggen, reis bena og la dem hvile mot veggen. Hold denne posisjonen i to minutter for at blodet skal kunne gå tilbake til hjertet.

Beveg bena. Personer som sitter mye har lettere for å pådra seg åreknuter enn de som lever et aktivt liv. Hvis du på grunn av jobben må holde deg i samme stilling i timesvis bør du strekke på bena to minutter hver halvtime. Bevege tærne –skotøyet bør absolutt ikke hindre dette- still deg på tærne så ofte du kan og gå rundt når du har anledning. Du vil fort se at dette hjelper mot åreknutene.

Gå barføtt. Å gå barføtt på gresset eller på en sandstrand er noe som er veldig bra for åreknutene. Dessuten, ved å gå langs strandkanten vil du få en gratis hydromassasje med mineralsalt fra havet.

Praktisér yoga. Yoga er en av de øvelsene som kan hjelpe oss å motvirke åreknuter. For eksempel har man denne enkle øvelsen: legg deg på ryggen, løft bena opp på en stol og pust rolig med nesa. Dette vil hjelpe tyngdekraften til å gjøre jobben sin og fjerne akkumulert blod i bena og føre det tilbake til hjertet.

Sov med bena hevet. Sørg for å heve den nederste delen av senga ved å legge en telefonbok eller lignende under madrassen (ca 10 cm), slik at du ligger med bena oppover når du sover. Du vil fort se at problemet ikke forverres. Hvis du har hjerteproblemer eller vanskeligheter med å puste bør du konsultere en lege før du justerer madrassen din.

Vinn 45NOK som välkomstpresent! Skriv upp dig och njut NU av 45NOK rabattoch många andra erbjudanden